Показват изложба с оригиналните илюстрации от “Ние, врабчетата”

Феновете на великия български писател Йордан Радичков очакват с нетърпение изложбата, която ще стартира на 30 май в галерия-книжарница “София прес” на ул. “Славянска” 29. Тогава пред публика ще бъдат представени неговите оригинални илюстрации от най-обичаната му детска книга – “Ние, врабчетата”. Ще бъдат изложени 20 оригинални рисунки, които изобразяват света и битието на героите врабчета, отлично познати на няколко поколения читатели.

За първи път досега, оригиналните рисунки ще бъдат показани пред публика. Ще можем да се насладим на някои от най-добре познатите герои в книжката – Онова нещо, Юнашка фланелка, Краката му стърчат навън, смрадовранката с нейното френско списание от 1903 година, Дебелачко, Пешеходеца, който си подсвирква с уста и още други.

Може да се каже, че през годините илюстрациите в “Ние, врабчетата” са претърпели множество трансформации и промени. От първия до последния път, в който книгата е издадена, любимите ни врабчета са рисувани по различни начини. Самият Йордан Радичков множество пъти ги прерисува, променяйки лика им.

Хората, които посетят изложбата, ще могат да научат и повече за оригиналите на врабците и особеностите в стила на рисуване на Радичков.

Има и други изненади, свързани с изложбата. При нейното откриване ще бъде представено и чисто ново издание на “Ние, врабчетата”. За първи път от доста време насам, култовата книга пристига до нас с твърди корици и чисто нов облик. Рисунките в новото издание са дело на художничката София Попйорданова.

“Ние, врабчетата” е втората детска книга, написана от Йордан Радичков. Първото ѝ издание се появява през 1968 година. Тя бързо получава награда от Съюза на българските писатели. Произведението е преведено на множество чужди езици, сред които френски, италиански, немски, руски, корейски и други. За своята книга самият Йордан Радичков казва: “Книгата е написана за деца и за възрастни и я обичам, защото в нея се разказва за врабчета. И смятам, че всички хора, преди да станат големи, да станат важни или да станат значителни, преди това са били врабчета.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *