Министър Ангелкова с призив: Туризмът трябва да е национална кауза

Много се говори за българския туризъм в последния месец, като причина за това са сравнително празните плажове по родното Черноморие. Разбира се, най-много критики в случая понесе министърът на туризма Николина Ангелкова, която е пряко отговорна за този отрасъл у нас.

Днес министър Ангелкова даде интервю пред bTV, споделяйки своето мнение за ситуацията и проблемите на българския туризъм. Тя призова туризмът да се превърне в национална кауза. Според нея следващият сезон у нас може да бъде по-успешен, но за това трябва да се организират срещи с представителите на бранша.

“Непрекъснато провеждаме срещи с представителите на туристическия бранш. Апелирам да се седне и да се помисли, да се види какво е това, което трябва да подобрим за следващия сезон, какво е това, което те следва да направят, за да може качеството да бъде такова, за да продължим да бъдем предпочитана туристическа дестинация”, коментира Ангелкова в ефира на bTV.

Тя смята, че прехвърлянето на концесиите на плажовете към Министерството на туризма ще спомогне да се извършват по-прозрачни процедури, подлежащи на по-стриктен контрол. Парламентът вече прие законодателни промени, потвърждаващи морските концесии от 20 години, макар и в известен разрез с една от европейските директиви. Това доведе до конфликт между Ангелкова и бившия вицепремиер Валери Симеонов. В отговор на това министър Ангелкова посочи, че думите на лидера на НФСБ са “манипулации и внушения”.

Николина Ангелкова определи българския туризъм като “национална кауза”, тъй като той представлява основен източник на приходи за родната икономика. Тя отново призова за широк обществен дебат за бъдещето на отрасъла.

Министър припомни, че когато плажовете по Черноморието са били прехвърлени към Министерството на туризма, е била приета методика за определяне на максималното концесионно възнаграждение. Там 40% от тежестта са цените на чадъри и шезлонги – колкото по-ниски са, толкова повече точки получава бъдещият кандидат. Ангелкова припомни, че така концесионерът е задължен да съобрази минималната цена и сам да си направи сметка, отнасяща се за неговото управление на плажа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *