Фините прахови частици в Западна София – 10 пъти над нормата

Един от най-сериозните проблеми, с които се бори София, е замърсяването на въздуха. Години наред през зимата в столицата наблюдаваме едно и също – нива на замърсяване в пъти над нормата и “прехвърляне на топката” кой носи вината за всичко това – дали старите автомобили, или отопляването на домовете с неподходящи средства.

И тази зима вече няколко пъти въздухът беше опасно мръсен. AirBG съобщава, че тази сутрин нивата на фините прахови частици са били в пъти над нормата, която се равнява на 50 микрограма на 1 кубичен метър.

Западните квартали на София са били най-замърсени в ранните часове на деня. Повече от пет пъти над нормата са показали станциите в Красна поляна, Бъкстон, Овча купел и Горна баня. На места са отчетени завишения над 10 пъти, а в Лагера сензорът е показал 1000 микрограма фини прахови частици на 1 кубичен метър.

Южните райони също не са подминати и там замърсеният въздух също е бил нива над нормалното.

Припомняме ви, че AirBG показва моментните нива на замърсяване, докато Министерството на околната среда публикува осреднени такива, отнасящи се за 24 часа. От Столична община подчертават, че нормата от 50 микрограма на 1 кубичен метър важи именно за тях. Също така според въпросните средни стойности, които общината е публикувала за днешния и утрешен ден, не се очакват завишения на фините прахови частици.

София не е единственият български град с опасно мръсен въздух. Според гражданското сдружение AirBG проблеми има още в Свищов, Благоевград, Велинград и Севлиево.

Обръщаме внимание, че мръсният въздух може да бъде изключително опасен, при това далеч не само за деца и възрастни. Фините прахови частици могат да проникнат в белите дробове и в кръвта, както и да навредят дори на здрав организъм. Те могат да бъдат отговорни за остри респираторни заболявания на долните дихателни пътища, инсулт, исхемична болест на сърцето, хронична обструктивна белодробна болест и рак на белия дроб.

Според данни на ООН замърсяването на въздуха е отговорно за до 7 милиона случая на преждевременна смърт годишно, сред които 600 хиляди са деца.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *